Skoči na glavno vsebino

Marec 2023: Zasedanja otroškega parlamenta

MEDOBČINSKO IN REGIJSKO ZASEDANJE OTROŠKEGA PARLAMENTA

V mesecu marcu smo se s predstavniki otroškega parlamenta OŠ Antona Globočnika Postojna udeležili seje medobčinskega ter regijskega otroškega parlamenta. Na obeh sejah je bila tema razprave duševno zdravje otrok in mladine. Predstavniki šol so aktivno razpravljali o temi, ki je za učence trenutno zelo aktualna. Zastopniki OŠ Antona Globočnika Postojna so se na obeh sejah izkazali, saj so se s svojim kritičnim mišljenjem vključevali v razpravo ter skupaj z ostalimi predstavniki izoblikovali smernice za izboljšanje duševnega zdravja otrok na svojih šolah.

Mentor otroškega parlamenta OŠ Antona Globočnika Postojna

                                    Jernej Klemenak

 

Povzetek sej – predsednica otroškega parlamenta na OŠ Antona Globočnika Postojna N.M.

SEJA MEDOBČINSKEGA OTROŠKEGA PARLAMENTA (torek, 21. 3. 2023)

Na medobčinskem otroškem parlamentu  občin Postojna in Pivka smo se na OŠ Prestranek zbrali predstavniki petih šol – OŠ Prestranek, OŠ Antona Globočnika Postojna, OŠ Miroslava Vilharja Postojna, OŠ Košana in OŠ Pivka. Sejo so vodili predstavniki OŠ Prestranek. Nagovorila sta nas tudi njihov ravnatelj in župan občine Postojna. Vsaka šola je predstavila, kako se pri njih soočajo z duševnim razvojem, kaj na šolah že počnejo za boljše počutje učencev in kaj bodo še počeli. Po predstavitvah smo imeli krajši odmor.  Nato pa smo se predstavniki šolskih parlamentov med šolami pomešali. Po skupinah smo najprej napisali deset ugotovitev, kaj je skupno vsem petim šolam. Zapisali smo tudi nekaj predlogov, kako izboljšati duševno zdravje otrok.

SEJA REGIJSKEGA OTROŠKEGA PARLAMENTA (sreda, 29. 3. 2023)

V sredo, 29. 3. 2023 smo na Vrhniki imeli 1. sejo regijskega otroškega parlamenta. Zbrali smo se po dva učenca iz 11 šol in mentorji. V uvodu nam je Maša, predsednica otroškega parlamenta z Vrhnike, predstavila delovanje za izboljšanje duševnega zdravja na njihovi šoli. Nato smo po skupinah iz dveh ali treh šol predstavili tudi naše delovanje. Potem smo se med šolami premešali in skupaj razmišljali, kako izboljšati stanje duševnega razvoja na naših šolah. Delili smo svoja  mnenja in podajali predloge za nadaljnja srečevanja v povezavi z duševnim zdravjem. Izvolili smo tudi učence, ki se bodo udeležili državnega parlamenta.  

Fotografije: Jernej Klemenak

 

Dostopnost