Skoči na glavno vsebino

26. 5. 2023: Športni dan – 4. r

V petek, 26. 5. 2023, so imeli četrtošolci OŠ Antona Globočnika Postojna še zadnji športni dan. Tokratne vsebine so bile nevsakdanje, vendar uveljavljene športne panoge. Preizkusili so se v disciplinah športnega plezanja, rolkanja in parkourja.

 

Rolkanje je vodil postojnski rolkar Tibor, ki vodi različne rolkarske tečaje v Sloveniji in tujini. Učencem je prikazal osnove rolkanja. S seboj je imel tudi manjšo skakalnico in tako imenovani »rail«, na katerih so se preizkusili tudi učenci. O rolkanju, športnem dnevu in četrtošolcih je zapisal:

»Skejtanje ima, tako kot mnoge druge telesne aktivnosti, številne neverjetne prednosti za otroke vseh starosti. Pomaga pri razvoju moči, ravnotežja in koordinacije, izboljšuje pa tudi duševno zdravje otrok. Pomaga zmanjšati stres in tesnobo, izboljša razpoloženje ter poveča samozavest in zaupanje vase. Skejtanje otrokom omogoča ustvarjalno izražanje, kar je bilo opaziti med vadbo osnovnih veščin skejtanja v sklopu športnega dne. Otroci so izjemno uživali in pokazali kako je mogoče v zelo kratkem času, s skupnimi močmi in sodelovanjem, osvojiti nekaj osnovnih skejt gibov. Zelo sem užival v družbi četrtošolk in četrtošolcev OŠ Antona Globočnika.«

 

Tibor Rep (REPeat SK8 SKUL)

 

Delavnico parkourja je vodil Sandi iz postojnskega parkour društva. Poligon za učinkovito premagovanje ovir je pripravil v  šolski telovadnici. Naloge so bile zanimive, različno zahtevne in predvsem zabavne. O športnem dnevu je zapisal:

»Resnično sem bil vesel, ko me je učitelj Jernej povabil. Takoj sem imel občutek, da bodo otroci predstavitev dobro sprejeli in res je bilo tako. Jaz sem z veseljem kazal različne tehnike, ki so jih navdušeno ponavljali. Preizkusili so se v ravnotežju, moči, koordinaciji in pogumu na poligonu v telovadnici. Vsi smo lepo sodelovali, premagali ovire in se lepo imeli. Zahvaljujem se šoli Antona Globočnika, še posebej učiteljem in učencem za lepo izkušnjo.«

 

 Parkour Trener Sandi 

 

Tretja postaja se je izvajala v Starem gasilskem domu, kjer plezajo plezalci ŠD Proteus. Medtem, ko plezalci društva pravijo, da je plezanje »simpl«, so se četrtošolci kar močno trudili, da so lahko premagali, ki jim jih je nastavil učitelj iz društva. Učenci so se trudili, roke so jih bolele, plezanje je uspelo.

 

Športni dan nevsakdanjih športnih disciplin je bil zelo uspešen saj so učenci uživali, se zabavali in kar je najpomembneje za športni dan, celotno dopoldne so bili zelo gibalno dejavni.

 

Besedilo in fotografije: učitelj športa, Jernej Klemenak

Dostopnost