Skoči na glavno vsebino

20. 9. 2023: Kulturni dan za 6. in 7. r – Z glasbo v vesolje

V sredo, 20. septembra, smo se odpravili v Ljubljano poslušat simfonično matinejo z naslovom Z glasbo v vesolje.

Zjutraj smo pred vhodom dobili malico in se odpravili na avtobus. Ob prihodu v Ljubljano smo dobili karte in odšli v Cankarjev dom. Poiskali smo sedeže v Gallusovi dvorani in počakali na pričetek koncerta.

Prva je bila skladba Planeti imajo prav. To glasbeno delo je napisal slovenski skladatelj Jurij Mihevec. Naslednji sta bili skladbi Gustava Holsta; Jupiter in Uran. Najbolj mi je bila všeč glasba iz filma Star wars, ki jo je napisal skladatelj John Williams. V vsakem delu skladbe so se izmenjevali različni instrumenti pri igranju melodije. Tako smo lahko slišali zvoke vsakega glasbila, zato je bila skladba zanimiva. Všeč mi je bilo tudi to, da smo lahko začutili, kdaj so v prizoru dobri liki in kdaj slabi, pa četudi film ni bil prikazan na platnu. Ob koncu koncerta smo močno zaploskali nastopajočim.

Potem smo pri vhodu v Cankarjev dom pojedli malico in se nato sprehodili po Ljubljani. Zelo mi je bilo všeč, ko smo se pri Tromostovju sprehajali skozi umetno narejen dež. Malo pred dvanajsto smo se usedli na avtobus in se odpeljali proti Postojni. Hvaležna sem vsem učiteljicam in učiteljem, ki so nam omogočili, da potujemo skozi svet glasbe in upam, da bomo še kdaj imeli priložnost obiskati Cankarjev dom in poslušati Orkester Slovenske filharmonije.

 

zapisala: Mila Tica, 7. d

vir: http://www.glasbenamladina.si/simfonicne-matineje-glasbene-mladine-slovenije-2/

Dostopnost