Skoči na glavno vsebino

26. 9. 2023: Dan jezikov

V torek, 26. septembra, smo obeležili evropski dan jezikov, ki ga po vsej Evropi praznujemo že od leta 2001. Dan je namenjen predvsem spodbujanju učenja tujih jezikov. Letos smo učiteljice tujih jezikov za učence 9. razredov pripravile različne jezikovne delavnice.

Na delavnicah japonščine je učiteljica Katarina Nikolić učencem predstavila vse tri japonske pisave – hiragano, katakano in kitajske pismenke. Ogledali so si osnovna pravila pisave ter se naučili nekaj posebnosti pri zapisih, spoznali pa so tudi prevzete besede iz angleščine, ki jih zapisujemo s katakano. Na koncu je vsak učenec zapisal tudi svoje ime in priimek v hiragani.

Na delavnicah španščine je učiteljica Tamara Lumbar učence spoznala s špansko hrano. Za vsako jed so prevedli nekaj osnovnih sestavin in na koncu izvedeli nekaj zanimivosti in značilnosti vsake jedi ter v prepletu s tem tudi nekaj zanimivih informacij o Španiji.

Na delavnicah italijanščine je učiteljica Moja Argenti učencem preko kviza predstavila Italijo in njeno kulturo. Naučili so se marsikatero zanimivost – od nekoliko banalnejših (npr. kaj pomeni tiramisu ali FIAT, kako se imenuje ustanovitelj Ferrarija, kaj pomeni Måneskin …) do nekoliko boli prefinjenih (npr. zakaj je Leonardo da Vinci pisal z leve proti desni, ali kdo je poslikal Sikstinsko kapelo, kateri vulkan je zasul Pompeje …).

Na delavnicah češčine pa so se učenci z učiteljico Anette Pavić naučili nekaj pozdravov ter kako se v češčini predstaviti, vprašati po imenu, povedati, kako so in koliko so stari. Predstavljena jim je bila posebnost češke abecede, predvsem črka ř, poskusili pa so prebrati tudi nekaj besednih zavozlank. Na koncu so se skozi slike sprehodili po Pragi in izvedeli marsikatero zanimivo zgodbo.

V sklopu dneva jezikov smo obeležili tudi 80 let od prve izdaje knjige Mali princ, ki je bila doslej prevedena že v 300 jezikov. Učenci so spoznali nekaj citatov iz knjige in njihove prevode v zgornje jezike.

 Po zaključku dneva smo bili zadovoljni tako učitelji in učiteljice kot tudi učenci in učenke. Še posebej pa je vredno pohvaliti učence zaradi njihove radovednosti in sodelovanja pri urah.

Učiteljica: Anette Pavić

 

 

 

Dostopnost