Skoči na glavno vsebino

17. 3. 2024: Območno srečanje folklornih skupin RINGARAJA 2024

 V nedeljo, 17.3.2024, smo se s folklorno skupino Ravbarčki (folklorni krožek na podružnici Planina in folklorni krožek v Postojni) naše šole, udeležili območnega srečanja otroških folklornih skupin Ringaraja, v Avditoriju Portorož.

Predstavili smo se s koreografijo Stara Micka rompompom.

Zgodba se začne s srečanjem deklet in fantov na obrobju gozda. Ob radoživosti otrok, se najmlajša deklica izgubi: “ Je kdu vidu Betko? Sej je bla lih kar tuki! Kaj pa če jo je vzela tista stara Micka?” 

Bliža se mrak, a Betke ni nikjer! Kakšen rompompom! K sreči se vse dobro konča.

V postavitvi se prepletajo plesi (Mrzulin, Kowtre šivat), otroške igre( Ljubi me, ne ljubi me, Ena sekirca, Vadljanje, igre s klobuki), dramska igra, petje( Kaj pa dekle tukaj delaš) in instrumentalna priredba harmonike, violin in bajsa.

Za instrumentalno izvedbo je poskrbela učiteljica Mateja Magajna, za kar se ji najlepše zahvaljujemo.

Nastop je spremljala strokovna spremljevalka za folklorno dejavnost, ga. Ana Barle.

Na odru je nastopilo kar 32 otrok, v starosti od 6 do 12 let. S svojim nastopom smo poželi bučen aplavz publike in si prislužili dobre in spodbudne kritike žirije.

Tokrat nam je  uvrstitev na regijsko ravan, odneslo nekaj tehničnih napak. Že samo potovanje v Portorož nas je zelo vznemirilo, saj smo v prometnem zastoju ostali slabe tri ure. Pomagali so nam policisti, da smo po pravi dogodivščini, ujeli nastop na reviji.

Izkušnje na odru so za otroke neprecenljive. Odrska izvedba predstave zahteva od otrok veliko koncentracije, prostorske orientacije in tudi poguma. Z nastopom smo bili kljub vsem težavam na poti zadovoljni in komaj čakamo na nove izzive.

Nekaj nastopov smo v letošnjem letu že izpeljali, nekaj pa jih je še pred vrati.

Že v naslednjem tednu, v petek, 26.4. 2024, se bomo predstavili na odru Kulturnega doma v Postojni in to kar dvakrat, v okviru predstave Ljubezen je nalezljiva.

Vabimo pa vas tudi na dogodek v Planino, ki bo, 14.6.2024, ob 18. 00,  Prebujanje škratka Pavleta, kjer bomo nastopili kot gostje z več koreografijami in tako prispevali svoj delež pri obujanju ljudskega izročila iz bogate zakladnice naše slovenske kulturne dediščine.

Hvala vsem nastopajočim otrokom in spremljevalni ekipi za predanost, veselje in posluh do slovenskega ljudskega izročila.

Mentorica folklorne skupine Ravbarčki,

Mentorica: Brigita Blaško

 

 

 

Dostopnost