Skoči na glavno vsebino

26. 4. 2024: Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran!

O tem so se nedvomno strinjali naši četrtošolci, ko so razmišljali o vrednoti meseca aprila, o zdravju. Projekt ‘Naše vrednote’, ki na šoli poteka že od lanskega šolskega leta, je v mesecu aprilu namreč pokrival eno izmed vrednot, ki jo vse prevečkrat jemljemo za samoumevno, spoštovati pa jo žal pogosto začnemo šele, ko je naše zdravje že načeto. 

Četrtošolci zato pravijo takole: “Vsak naš korak je tudi korak zdravja – že zdrs lahko zdravje ogrozi!”

Strinjali so se, da je zdravje nujno krepiti na vsakem koraku in skozi vse leto. Tako na dnevni ravni skrbimo za ohranjanje usvojenih higienskih navad in kulturno uživanje hrane, pravilno držo telesa, dovolj gibanja in prezračevanje prostorov. Veliko skrb namenimo dobrim medsebojnim odnosom, ki so tudi ključnega pomena za zdravje posameznika. 

Učenci so v mesecu aprilu v sklopu obravnave človeškega telesa spoznavali tudi škodljiv vpliv kajenja ter drugih odvisnosti, v sklopu naravoslovnega dneva na temo vzgoje za zdravje s poudarkom na preprečevanju poškodb in prvi pomoči, ki sta ga vodili zunanji sodelavki iz Centra za krepitev zdravja ZD Postojna, pa so učenci spoznali nezgodne situacije, v katerih je življenje zaradi poškodb in bolezni neposredno ogroženo. Naučili so se, kako ob takih situacijah pravilno ukrepati ter osnov prve pomoči. Spoznali so tudi temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja. Praktične vaje so izvajali vsi prisotni učenci. Pri tem so opazovali drug drugega ter se opozarjali na pravilnost izvajanja.

Da je zdravje vrednota, se velikokrat zavemo šele, ko ga izgubimo –  skrb za zdravje se pa vedno obrestuje!

Aktiv 4. razredov

 

 

 

Dostopnost